JUMBO BIG  BAND

JUMBO BIG BAND

Tri najveća big benda iz regiona 3. oktobra u MTS dvorani

 

U okviru projekta „Jumbo Big Band“, u MTS dvorani će scenu podeliti tri big benda - Džez orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Bend Radio-televizije Slovenije i Big Bend Radio-televizije Srbije. Taj koncert biće održan 3. oktobra, sa početkom u 20 časova.

 

Po ugledu na istorijski susret orkestara Kauta Bejzija (Count Basie Orchestra) i Djuka Elingtona (Duke Ellington Orchestra) ranih šezdesetih godina, 1989. održan je prvi „Jumbo Big Band“ susret na kome su se po prvi put u istoriji na istoj bini našla tri najveća big benda regiona - Džez orkestar Radio-televizije Beograd, Džez orkestar Radio-televizije Ljubljana i Plesni orkestar Radio-televizije Zagreb, interpretirajući dela napisana posebno za tu priliku. Posle velikog uspeha u sva tri grada gde su koncerti izvedeni (Beograd, Zagreb, Ljubljana) raspad nekadašnje zajedničke zemlje odložio je novi „jumbo“ susret za skoro tri decenije. Godine planiranja i dogovaranja kolega iz sva tri ansambla o ponovnom zajedničkom projektu realizovane su 2018. godine na Novosadskom jazz festivalu. Taj vanserijski muzički događaj i dirljivi drugarski susret bio je i neka vrsta uvoda u ovogodišnji „Jumbo Big Band“ projekat, koji će započeti koncertom u Beogradu, a nakon toga, 5. oktobra u Zagrebu i 7. oktobra u Ljubljani.

U MTS dvorani, 3. oktobra, publiku čeka novi repertoar pripremljen od strane vodećih aranžera iz sva tri ansambla, koji će predstaviti moć i lepotu big bend zvuka, ali i raznolikost i izuzetnu veštinu vrhunskih džez muzičara, članova ovih prestižnih orkestara iz regiona.

Vreme Projekcija

utorak, 3. oktobar