KINGS OF CONVENIENCE

KINGS OF CONVENIENCE

Vi ćete se, naravno, pitati šta je sastavu Kings of Convenience trebalo toliko dugo. Kada prođe 12 godina između albuma, mogli biste pretpostaviti da je došlo do dramatičnog raskola. A kada saznate da je album sniman tokom pet godina u pet različitih gradova, mogli biste očekivati nešto đavolski raskošno, podmazano fensi produkcijom i velikim brojem gostiju.

Ali nijedna od ovih stvari nije istina. Peace or Love, četvrti album Kings of Convenience, zvuči sveže kao proleće: 11 pesama o životu i ljubavi sa primamljivom lepotom, čistoćom i emocionalnom vedrinom koju biste očekivali od Kings of Convenience. Jednostavno, zajedničko stvaranje muzike dvojca Eirik Glambek Bøe i Erlend Øye nikada nije jednostavan posao.

Izgleda kao povratak, naravno, ali ne osećamo kao da je povratak“, kaže Eirik. “U pitanju je jedan veoma sporovozni projekat. Mnogo puta smo se zavaravali misleći da sada znamo kako da snimamo ploču, ali onog trenutka kada se nađemo u studiju shvatimo da se snimanja zaista bave hvatanjem magije. Veoma je teško učiniti da nešto zvuči jednostavno".

Eirik i Erlend su se upoznali u školi u Bergenu i prvi put zajedno nastupili u rok bendu Skog pre nego što su prekinuli sa radom i formirali duo 1999. godine. Njihov nenadmašno naslovljen debi iz 2001. Quiet Is The New Loud, učinio ih je nenamernim začetnicima novog talasa intimne, akustične muzike. “Rekli smo našoj izdavačkoj kući da će nam trebati dve nedelje, a trebalo je tri meseca, a onda je sve postalo lakše“, smeje se Eirik. Riot on an Empty Street izašao je 2004. godine, a Declaration of Dependence 2009. godine.

Obojica muzičara imaju iskrivljen smisao za humor i privlačnu emotivnu otvorenost, ali na samom početku su imali veoma različite aspiracije. Eirik je voleo studio dok je Erlend žudeo za putem. Eirik je izabrao da ostane u Bergenu i zasnuje porodicu (ima troje dece), dok je Erlend više voleo da putuje po svetu. Obišao je klubove kao di-džej, solo umetnik i frontmen pop grupe The Vhitest Boy Alive sve dok nije dobio tinitus pre jedne decenije, ali lutalica ostaje.

Sklon sam postavljanju dijagnoze ljudima“, kaže Eirik, koji je diplomirao psihologiju. “Erlend ima to stanje koje se zove neofilija: zaljubljen je u nova iskustva. Očarava me otkrivanje novih standarda unutar onoga što sam mislio da već znam.

Imamo dve potpuno različite ideje o tome kako da živimo život“, slaže se Erlend. “To je ono što otežava stvari. Da smo oboje nomadi ili obojica porodični ljudi, bilo bi mnogo lakše. Ali i dalje smo zajedno!"

Nakon izdanja Declaration of Dependence, Kings of Convenience su nastavili sa turnejama na nove i ispunjavajuće načine. Tokom 2012. Svirali su A-Sides/B-sides koncerte: dva potpuno različita seta tokom uzastopnih svirki u istom gradu. Godine 2015. otisnuli su se na turneju svirajući Quiet Is the New Loud u celosti, uokvireno intervjuom na sceni. Erlend se skrasio u Sirakuzi na Siciliji pre osam godina, dok je Eirik ostao u Bergenu, ali nikada nisu dugo bili bez kontakta.

Do januara 2016, Kings of Convenience su napisali skoro sve pesme za Peace or Love i održali svoju prvu sesiju snimanja dok su bili na turneji u Santjagu, prestonici Čilea: verzija pesme “Angel” sa uticajem bosa nove koju čujete potiče sa te prve sesije. Te jeseni su svoje pesme predstavili fanovima na turneji Unrecorded Record Tour. Onda su se stvari zakomplikovale.

 

Album smo snimili oko pet puta“, kaže Eirik. “Pesma mora da se svira sa određenom lakoćom, ali sve mora da bude kako treba. Mora zvučati kao da uživamo i da prenesemo emotivno prisustvo. Veoma je teško dobiti sve te komponente u jednom tejku.

Vreme Projekcija

nedelja, 18. septembar