Srećan 100. rodjendan Bubiša

Srećan 100. rodjendan Bubiša

Obezbedite na vreme ulaznice za veliki rođendanski muzički spektakl! Big Bend Radio-televizije Srbije uz svog šefa-dirigenta Stjepka Guta vas pozivaju da zajedno proslavimo 100. rođendan velikana srpskog džeza - Vojislava Bubiše Simića. To je umetnik koji je uvek isticao: “Živite, uživajte u životu i onome što radite i budite živahni”, a njega je uvek živahnim i radosnim održavalo to što, kako je i sam umeo da kaže – živi džez!

 

Tako će biti i na koncertu, 19. marta, u MTS dvorani, na kome će biti izvedene neke od najpoznatijih kompozicija i aranžmana tog autora, kao što su “Pozdrav Kauntu Bejziju”, “Povratak”, “Vals za Andreu”, “Milkina kuća”, Velika čočečka igra” i druge.  Karte su u prodaji na …..

 

 

Vojislav Bubiša Simić, kompozitor, aranžer i dirigent, rođen je 18. marta 1924. godine u Beogradu. Kompoziciju je studirao na Muzičkoj akademiji , kod Stanojla Rajičića i dirigovanje kod Predraga Miloševića, u čijim je klasama i diplomirao 1954. godine.

Već 1946. osnovao je amaterski džez orkestar “Dinamo”, koji je bio prvi big band ansambl u Srbiji. Dve godine kasnije, 1948, započinje saradnju sa Zabavnim orkestrom Radio Beograda.

Od 1953. godine počinje da radi kao dirigent Džez orkestra Radio televizije Beograd, na čijem čelu je bio sve do penzionisanja, 1985. godine. Sa ovim orkestrom proputovao celu Evropu.

1960. godine na džez festivalu u Žuan le Penu, u Francuskoj, dobio je i prvu nagradu za kompoziciju “Pozdrav Kauntu Bejziju” u kategoriji big bendova. Pod njegovim ruukovodstvom Džez orkestar Radio televizije Beograd sarađivao je sa mnogim značajnim muzičarima i bendovima, ne samo iz tadašnje Jugoslavije, već i iz Evrope i sveta.

Više od četrdeset godina bio je gost dirigent Pozorišta na Terazijama. Često je bio nastupao sa Simfonijskim orkestrom JNA. Od 1986. do 1992. vodio je seniorski hor KUD „Branko Krsmanović“, za koji je napisao veliki broj aranzmana i kompozicija, evergeena i starih srpskih rodoljubivih pesama.

Komponovao je muziku različitih žanrova: dečju, horsku, zabavnu, džez i simfonijsku. Jedan je od začetnika etno-džeza u srpskoj muzici. Autor je primenjen muzike za veliki broj televizijskih serija, igranih i dokumentarnih filmova.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni beočug grada Beograda, Nagrada za životno delo RTV Srbije Nagrada za životno delo džez festivala Nišvil, Ordena rada sa zlatnim vencem, Orden zasluge za narod sa srebrnim zracima i Oktobarska nagrada grada Beograda

 

U devetoj deceniji života oprobao se i kao publicista. Godine 2005. je objavio knjigu „Susreti i sećanja“, a ubrzo zatim i „Veselo putovanje“ (2006). Slede knjige „Sentimentalno putovanje“ (2010) i „Neispričane priče“ (2014).

 

Vreme Projekcija

utorak, 19. mart